Regimurile de slăbire, ineficiente şi periculoase pentru sănătate – raport oficial

 

Pentru prima dată un raport oficial – intitulat „Évaluation des risques liés aux practiques alimentaires d’amaigrissment” („Evaluarea riscurilor legate de practicile alimentare de slăbire”) – întocmit de agenţia franceză Anses (Agenţia naţională de securitate sanitară a alimentaţiei, mediului şi muncii) stabileşte că principalele regimuri de slăbire sunt ineficiente şi periculoase pentru sănătate. Raportul a fost întocmit de un grup de lucru din cadrul Anses şi validat de un comitet de experţi în nutriţie umană. Concluziile raportului relevă pentru prima dată în mod oficial riscurile produse de carenţele şi dezechilibrele alimentare pe care le provoacă 15 tipuri de regimuri analizate. Printre cele mai cunoscute se numără regimurile Atkins, regimul californian, regimurile Cohen, Dukan, Fricker, Mayo, Montignac, Weight Watchers sau nu mai puţin popularul regim cu ciorbă de varză. Echipa de cercetători a selectat şi analizat regimurile cele mai populare, cele publicate în presă sau pe Internet.

Toate formulele produc dezechilibre

După un an de observaţii, experţii Anses au concluzionat fără drept de apel: toate regimurile generează dezechilibre nutriţionale ale macronutrienţilor (lipide, glucide, protide), ale vitaminelor şi mineralelor. Pe de altă parte, s-a observat că în majoritatea lor (80%) regimurile de slăbire analizate determină un aport de proteine superior dozelor zilnice recomandate (DZR). De asemenea, aporturile lipidice depăşesc limitele superioare, iar în 30% din regimuri aportul de fibre alimentare este inferior dozelor recomandate. În cazul femeilor, DZR pentru fier este rareori atinsă. Mai multe regimuri (Mayo, Montignac faza 2, Fricker faza 3) nu acoperă necesarul de calciu, în timp ce, în două dintre fazele regimului Dukan, aporturile sunt de două ori mai mari decât DZR. Un alt exemplu: regimul Dukan 1 furnizează de două ori mai mult sodiu decât DZR. Aportul de vitamina C este adeseori scăzut, mai ales în cazul regimurilor Dukan şi Fricker. În fazele 2 şi 3 ale regimului Dukan aportul de vitamina D este de patru ori mai mare decât DZR.

Dincolo de surplusul sau de minusurile anumitor elemente nutritive provocate de aceste regimuri, îngrijorător este faptul că acestea sunt de-a dreptul dăunătoare pentru sănătate. Cel mai grav fenomen este cel al pierderii masei minerale osoase şi apariţia riscurilor unor fracturi, apoi scăderea cantităţii de acizi graşi nesaturaţi indispensabili organismului sau riscul apariţiei calculilor biliari, odată cu regimurile „prea” hipocalorice sau a cancerului colorectal provocat de regimurile sărace în glucide complexe şi fibre vegetale. Nu s-a stabilit, încă, nici influenţa regimurilor sărace în glucide şi bogate în grăsimi şi proteine asupra sistemului cardio-vascular.

Creşteri în greutate după terminarea dietei

Fenomenul comun majorităţii acestor regimuri (95% din cazuri) este reprezentat de rebound-ul greutăţii, după terminarea regimului. Mai rău, a afirmat în „Le Parisien” prof. Jean-Michel Lecerf de la Institutul Pasteur din Lille, cei care înainte de regim nu aveau probleme cu greutatea, pot să se trezească după terminarea regimului că se ângraşă mai mult decât înainte.  şi să dezvolte şi tulburări de comportament alimentar. Lecerf susţine că cu cât urmăm mai multe tipuri de regimuri, cu atât câştigăm mai multă grăsime. „Fiecare regim este mai ineficient decât precedentul, iar câştigul în greutate este mai important”, susţine Lecerf. Specialistul francez atrage atenţia adolescentelor că astfel de regimuri le pot provoca tulburări de ovulaţie şi este complet împotriva aplicării lor în cazul copiilor aflaţi în perioada de creştere.

Directorul Anses, prof. Gerard Lasfargues a declarat pentru „Le Figaro” că „rolul specialiştilor, ca agenţie publică, este acela de a alerta atunci când există un pericol. Mesajul nostru, a adăugat acesta, este foarte clar: aceste practici alimentare trebuie să fie indicate de un medic, şi nu urmate ca o automedicaţie.”

Documentul integral al Anses poate fi consultat în întregime aici.

Lasă un comentariu