Moş Crăciunii de la Ministerul Sănătăţii colindă sfaturi în limba de lemn a lui Moş Gerilă

Ca să nu rămâie repetent nici anul acesta la capitolul „Noi v-am zis, da’ voi n-aţi ascultat!”, onor Ministerul Sănătăţii se îngrijeşte nevoie mare de sănătatea supuşilor cu nişte sfaturi afişate pe site-ul instituţiei şi redactate în „dulcea” limbă de lemn funcţionărească.

Lăsând la o parte sfaturile legate de porcii îndopaţi cu Trichinella spirallis – oarecum utile, având în vedere că în România trichineloza a devenit sport naţional – recomandările oamenilor din birouri continuă urmuzian. „Consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a Sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi obezitate (sic!)”. Carevasăzică, să înţeleg de aici că, dacă până de Sărbători m-am abţinut, un consum moderat de niscai spirtoase mi-ar face chiar bine, mai ales în această perioadă. Deci, e simplu! Regimul îmi face rău, aşa că urmez sfatul preţios şi bag în meniu câte un păhărel de veselie.

Stilul imbecil continuă: „Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe gratar”, zic specialiştii MS. Măi să fie! Păi metrajele de şoric şi kilometrii de cârnaţi – „autentic româneşti”, care îţi lasă gura apă (şi ficatul terci), vânduţi în târgurile de produse tradiţionale şi la care se tot face reclamă pe toate posturile – ce facem cu ei? Îi punem la copt sau îi fierbem ca pe cremvurşti? Cât despre tobă coaptă sau şoric la grătar, iar nu merge…

„În perioada Sărbătorilor de iarnă, alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt)”. Noroc cu grijuliii oameni de la Minister care mi-au zis că în perioada Sărbătorilor (au uitat să zică şi care e perioada, mai exact) trebuie să mâncăm diversificat, iar eu ca fraierul mâncam tot pâine cu apă, că de altceva tot nu prea mai sunt bani…

„Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite)”. Aici stau bine: beau la lichide chioare de nu mai ştiu, doar, doar o trece şi foamea…

„Alimentele trebuie să aibă termenul de garanţie afişat pe ambalaj”. Cum ziceam, am luat un cârnat de la un producător din zona Sibiului, venit prin centrul Bucureştiului la un târg de produse neaoşe. Pe cârnat nu scrie nimic, iar pe punga în care mi l-a ambalat, nici atât. Presupun că are termen de garanţie nelimitat, dar, oricum, pariez că, la cât de bun e, n-apucă nici măcar „perioada Sărbătorilor”.

„Pentru ca organismul să funcţioneze bine, pe lângă o alimentaţie cât mai echilibrată, este recomandat exerciţiul fizic de cel puţin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afecţiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanti pentru a evita agravarea stării de sănătate şi luarea unor măsuri profilactice suplimentare.” Aici sunt în impas pentru că legătura cu orice medic curant este din ce în ce mai scumpă şi mai dificilă, având în vedere că toţi cei pe care îi cunosc au plecat în străinătate.

Recomandările se încheie apoteotic cu o frază din categoria „Un om avea un câine, iar câinele n-avea nimic împotrivă”. Aşadar, cu 25% din logică amputată, ne zic oamenii de la Sănătate: „Alcoolul, chiar dacă, pe moment, dă senzaţia de încălzire a corpului, în canităţi (sic!) mari poate produce deshidratarea acestuia”. Adânc! Adicătălea, mai pe şleau, cine bea se usucă şi cade instantaneu, chiar dacă, pe moment, uită de frigul din casă.

Cu aşa funcţionari, Sănătatea din România are toate şansele. Şansele să se deshidrateze şi să cadă de tot.

Lasă un comentariu