Pilulele contraceptive provoacă anual, în Franța, peste 2.500 de tromboze și 20 de decese premature

Un raport dat publicității astăzi de ANSM (Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des produits de Santé – Agenția Națională de Securitate a Medicamentului și a produselor de sănătate) arată că pilulele contraceptive, din toate generațiile (termen legat de evoluția compoziției acestor pilule), provoacă în fiecare an peste 2.500 de ”accidente” prin formarea de trombusuri (cheaguri de sânge) venoase și aproape 20 de ”decese premature” în rândul femeilor, informează AFP.

Utilizate de aproximativ 4,27  de milioane de femei din Franța, contraceptivele orale combinate (COC) – conțin doi hormoni: un estrogen și un progesteron – determină anual, ”în medie”, 2.529 de accidente tromboembolice venoase și 20 de ”decese premature”, din care 14 pot fi ”atribuite” pilulelor de generația a 3-a și a 4-a, în vreme ce aproximativ șase decese sunt legate de administrarea pilulelor din primele două generații, indică raportul citat. Din cele 2.529 de accidente venoase anuale, 778 de cazuri sunt legate de pilulele din primele două generații, în vreme ce 1.751 de cazuri ar putea fi atribuite pilulelor din generațiile 3 și 4. Decesele sunt legate de apariția unor embolii pulmonare, forma cea mai gravă a unui accident tromboembolic, potrivit ANSM.

Ministrul Sănătății din Franța, Marisol Touraine, a decis reglementarea mai strictă a prescrierii acestor anticoncepționale și obligativitatea menționării de către medic a anumitor atenționări pe rețetele remise pacientelor. Accidentele vasculare și decesele asociate pilulelor anticoncepționale pot fi diminuate prin scăderea prescrierii acestor contraceptive care n-ar trebui utilizate decât ca o a doua opțiune, subliniază ANSM.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s