Doi români au descoperit un indicator precoce, comun pentru 11 tipuri de cancer

Imaginea în 3D a evoluţiei (de la dreapta la stânga) unei reţele de vase de neoformaţie în jurul unei tumori. În imagine nu apar decât vasele de sânge care hrănesc tumora pe măsură ce aceasta creşte în dimensiuni.

11 tipuri de cancer ar putea fi depistate în stadii incipiente datorită unei molecule comune, descoperită de doi români. Este pentru prima dată când este identificată o moleculă comună tuturor tipurilor de cancer.

De mai mult timp cercetătorii încearcă să descopere un indiciu comnun al prezenţei cancerului în organism, în faza incipientă, atunci când tratamentul poate ameliora pronosticul bolii. Revista americană  „The New England Journal of Medecine” a publicat săptămâna aceasta rezultatele unui studiu efectuat de o echipă de la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală din Franţa (Inserm) – condusă de românul  Nicolae Ghinea-, în colaborare cu o altă echipă de la Spitalul Mont-Sinai din New York – coordonată tot de un român, Aurelian Radu.

Cercetările realizate de cele două echipe au demonstrat, după analizarea a 1.300 de bolnavi afectaţi de 11 tipuri de cancer în diverse stadii, că toţi aveau un indicator biologic comun.  Este vorba despre o proteină, un receptor al hormonului FSH (Hormonul de Stimulare Foliculară). Hormonul este produs de glanda pituitară (situată oarecum în mijlocul craniului) şi stimulează, la femei, creşterea şi maturizarea foliculilor ovarieni, în timpul ciclului menstrual, iar la bărbaţi, stimulează testiculele pentru producerea spermei (spermatogeneza).

În absenţa cancerului, receptori pentru FSH se găsesc doar în glandele reproducătoare (ovare sau testicule). În cazul unor tumori maligne, specialiştii au descoperit receptori pentru FSH pe pereţii interiori ai vaselor care hrănesc aceste tumori. Această descoperire ar putea transforma aceşti receptori în markeri universali pentru depistarea cancerului, iar, pe de altă parte, markerii nou depistaţi ar putea fi ţinte pentru anumite medicamente angiogenice care să împiedice dezvoltarea vaselor care hrănesc tumorile (vase de neoformaţie). Prezenţa receptorilor FSH a fost detectată atât la tumorile aflate în stadiu incipient cât şi la cele aflate în stadii avansate, în 11 tipuri de cancer ( prostată, sân, colon, pancreas, vezică urinară, rinichi, plămân, ficat, stomac, testicule şi ovare). Receptorii nu se regăsesc decât în ţesuturile canceroase, nu şi în ţesutul sănătos al organului care are o tumoră.

„În prezent, studiem posibilitatea de a găsi urmele acestor markeri în sânge”, a explicat Nicolae Ghinea, scrie „Le Figaro”. „Am găsit aceşti receptori în pereţii vaselor, ceea ce îi transformă în ţinte pentru substanţele de diagnostic şi pentru medicamentele injectate în sânge”, a mai precizat cercetătorul de origine română. Experienţe de detectare imagistică, prin vizualizarea receptorilor FSH au fost deja efectuate cu succes pe animalele de laborator. Este posibil ca aceşti receptori să devină o ţintă generală pentru medicamentele anticanceroase sau pentru agenţii care distrug sau blochează vasele de neoformaţie ale tumorilor, indiferent de tipul tumorii.

 

Lasă un comentariu